Niet alleen in Nederland zijn praktijken continu zoekende naar nieuwe personeelsleden. Zo ook in Zwitserland. Er maken regelmatig zorgprofessionals vanuit nederland de overstap richting Zwitserland. Natuurlijk doen vele van hen het voor de uitdaging en de unieke ervaring om in het buitenland te wonen en werken. Maar waarom gaan zorgprofessionals specifiek naar Zwitserland? En wat heeft het land te bieden?
Laten we beginnen met de voordelen. Ondanks dat er veel openstaande vacatures zijn in de Zwitserse gezondheidszorg, is de werkdruk over het algemeen wel lager. Er is namelijk een relatief hoge personele bezetting. Op een bevolking van 8,4 miljoen inwoners telt Zwitserland rond de 300 ziekenhuizen en klinieken. Ter vergelijking, Nederland heeft ongeveer 100 ziekenhuizen op een bevolking van 17 miljoen inwoners. Hierdoor heeft men in Zwitserland dus meer tijd voor de cliënt.
Ze willen de gezondheidszorg op hoog niveau houden. Dit is één van de redenen waarom ze Nederlandse zorgprofessionals in dienst willen nemen. Nederlanders staan bekend om zijn of haar hoge opleidingsniveau en passen zich snel aan binnen een nieuwe (werk)omgeving. Als zorgprofessional krijgt men veel zelfstandigheid en daarnaast heeft de gezondheidszorg minder administratieve verplichtingen tijdens de werkzaamheden.
Zwitserland is een van de bekendste berglanden van Europa. Deze prachtige bergtoppen zijn voor bergsporters de reden om naar Zwitserland te gaan. Meer dan de helft van Zwitserland wordt bedekt door de Alpen. Een ander bekend berggebied is de Jura.
Zwitserland staat erom bekend dat de bevolking aanzienlijk meer salaris ontvangt. In vergelijking met Nederland is het salaris 2 tot 3 keer hoger.
Maar ieder land heeft voor- en nadelen. Zoals hierboven al is vernoemd liggen de salarissen een stuk hoger. Daarentegen is Zwitserland een duur land. In de supermarkt of op het terras ben je over het algemeen meer geld kwijt. Hier kun je natuurlijk ook slim mee omgaan, boodschappen doen in één van de buurlanden kan veel verschil maken. In verhouding zorgt het hogere salaris wel voor meer opbrengsten.
Verder telt Zwitserland 26 kantons met andere regelingen. Een kanton kun je vergelijken met een provincie. In Zwitserland zijn er per kanton verschillende regels, normen, waarden en talen. Dit zou het lastig kunnen maken om te wennen binnen een bepaalde regio. Zwitserland kent vier officiële talen. Namelijk Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans.
Ook is het belastingtarief in ieder kanton anders. Het helpt wanneer je weet in welk deel van Zwitserland je gaat wonen en werken, zodat je jezelf kan voorbereiden op de taal en gewoontes.
In Zwitserland betaalt men niet met de euro, maar met de Zwitserse Frank. Dit is in het begin even wennen. Ook kan het vinden van een huisvesting behoorlijk lastig zijn. Je hebt daar namelijk een verblijfsvergunning voor nodig. Gelukkig kan de praktijk of FYGO jou daarbij helpen.
De meeste instellingen hebben personeelswoningen ter beschikking voor personeel, aangezien men afhankelijk is van buitenlands personeel. De tijd die men daar kan wonen is vaak beperkt, maar tijdens de proeftijd kun je in ieder geval daar verblijven.
Wij kunnen je perfect helpen bij het verzamelen van je documenten, het vinden van (meerdere) praktijken waar je op gesprek kan komen, het regelen van je huisvesting en nog veel meer.
Ben je geïnteresseerd om in Zwitserland aan de slag te gaan of ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bekijk onze vacatures voor meer informatie.
Contact opnemen of mail r.hemmer@fygo.nl