Als kind is Elien jarenlang op vakantie geweest in Zwitserland en had maar één droom: Werken in Zwitserland als ergotherapeut. Tijdens haar vakanties had ze namelijk ook een Zwitserse vriendin ontmoet. Door haar verhalen werd ze zo enthousiast dat ze deze stap definitief wilde maken. Maar wat kwam er allemaal bij kijken? En hoe bevalt het Elien op dit moment?
Ik vond het lastig om de overstap te maken en had vele vragen. Welke documenten heb ik allemaal nodig? Wat moet ik allemaal gaan regelen? Het is natuurlijk een spannende stap. Vandaar dat ik er zeker van wilde zijn dat alles goed ging verlopen. Via Google kwam ik op de website van FYGO terecht en heb mezelf gelijk ingeschreven voor het webinar over het wonen en werken in Zwitserland. De week na het webinar nam Reinout Hemmer – recruiter bij FYGO – contact op. We bespraken mijn wensen en het traject werd in gang gezet.
Persoonlijk heb ik (nog) geen moeilijkheden ervaren. Het verzamelen van de documenten verliep soepel en het is allemaal erg snel gegaan. Binnen een aantal maanden was ik namelijk al aan het werk in dit bergachtige gebied!
Het grootste verschil is de communicatie. Ik ben gewend om via de mail en telefonisch contact te hebben. In Zwitserland is het persoonlijke ook erg belangrijk. De mensen zijn namelijk erg hoffelijk, ook de patiënten. Het valt me ook op dat alle patiënten ruim op tijd zijn. Ze zijn liever tien minuten te vroeg dan net van tevoren.
In Zwitserland staat het beroep uitoefen centraal. In België werd ik – mede door een personeelstekort – ook vaak ingezet voor andere werkzaamheden. Ook doordat er minder administratieve werkzaamheden zijn. Je moet alles noteren, want het loopt via voorschriften, maar je houdt over het algemeen meer tijd over voor de patiënt.
Voordat ik contact opnam met Reinout had ik al een Duitse taalcursus gevolgd. Op dat moment had ik taalniveau A2/B1. Hiermee kon ik mezelf goed staande houden. Na de eerste twee maanden merk ik dat mijn Franse taalniveau nog onvoldoende is. Ik werk namelijk in het grensgebied, kanton Wallis. De patiënten spreken Duits, maar mijn collega’s onderling praten heel veel Frans. Vandaar dat ik dat nog wil bijspijkeren in de vorm van een cursus.
Ik werk in een Duitstalige kliniek, maar in het Franstalig gedeelte. Er zijn ook nog 2 kinesisten uit België, een secretaresse en een radioloog uit Nederland werkzaam in mijn kliniek. De Belgen en Nederlanders zijn dus goed vertegenwoordigd!
11 januari 2022, 19.00 – 20.00 uur
Elien is gastspreker tijdens ons webinar! Laat je vrijblijvend informeren en schrijf je hieronder in voor het webinar van FYGO over het wonen en werken in Zwitserland op dinsdagavond 11 januari 2022.