Nog geen account? Je wachtwoord vergeten?

Van Nederland naar Lobberich

19-06-2024

Mike, Fysiotherapeut in Duitsland: Van Nederland naar Lobberich

Na jaren als waarnemend fysiotherapeut in zowel Nederland als Duitsland gewerkt te hebben, heeft Mike besloten om volledig zelfstandig aan de slag te gaan in Lobberich, Duitsland. Hij heeft een praktijkruimte op het oog en wil de komende maanden, totdat de verbouwing klaar is, nog bij een praktijk in dienst blijven werken. Echter, om dit mogelijk te maken, moet zijn diploma uit 2010 erkend worden in Duitsland. In deze blog deelt hij zijn verhaal en ervaringen.

 

De Uitdaging van Anerkennung

Mike legt uit: "Het eerste half jaar wil ik nog bij een praktijk in dienst, wellicht als zzp'er. Maar om dit te kunnen doen, moet mijn diploma erkend worden. De procedures en voorwaarden zijn behoorlijk overweldigend, en ik zie momenteel even door de bomen het bos niet meer."

Hoe Werkt de Anerkennung?

De Anerkennung, oftewel de erkenning van buitenlandse diploma's in Duitsland, is een essentiële stap voor elke zorgverlener die in Duitsland wil werken. Hier is een kort overzicht van de stappen die Mike zal moeten doorlopen:

1. Aanvraag Indienen: De eerste stap is het indienen van een aanvraag bij de bevoegde autoriteit in Duitsland. Voor fysiotherapeuten is dit meestal de lokale gezondheidsautoriteit (Gesundheitsamt) in de deelstaat waar je wilt werken.

2. Benodigde Documenten: Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten verzamelt. Dit omvat meestal:
- Een kopie van je diploma
- Een overzicht van je vakken en studie-uren
- Een bewijs van je werkervaring
- Identiteitsbewijs
- Bewijs van taalkennis (meestal minimaal niveau B2 Duits)
- Een verklaring van goed gedrag (VOG)

3. Taalvaardigheid: Beheersing van de Duitse taal is cruciaal. De meeste deelstaten eisen een taalniveau van minimaal B2 volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen (ERK).

4. Evaluatie van Diploma: De bevoegde autoriteit zal je diploma evalueren en vergelijken met de Duitse opleidingsstandaarden. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de complexiteit van de aanvraag en de drukte bij de autoriteit.

5. Aanvullende Eisen: In sommige gevallen kan het zijn dat je aanvullende cursussen of een aanpassingsstage moet volgen om aan de Duitse normen te voldoen.

6. Erkenning Beslissing: Na evaluatie ontvang je een beslissing over de erkenning. Als je diploma volledig wordt erkend, kun je direct aan de slag. Als er nog hiaten zijn, krijg je instructies over welke aanvullende stappen nodig zijn.

Online Bronnen

- [Anerkennung in Deutschland](https://www.anerkennung-in-deutschland.de) biedt uitgebreide informatie over het erkenningsproces.
- De [Bundesagentur für Arbeit](https://www.arbeitsagentur.de) kan ook nuttige informatie en ondersteuning bieden.

 

Mike's Volgende Stappen

Mike is vastbesloten om de Anerkennung succesvol af te ronden en zijn eigen praktijk in Lobberich te openen. "Het is een uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat het de moeite waard is. De mogelijkheid om mijn eigen praktijk te runnen en patiënten te helpen op mijn eigen manier is een droom die ik graag wil verwezenlijken."

Met de juiste informatie en doorzettingsvermogen zal Mike zeker zijn weg vinden in het Duitse zorgsysteem. Wij wensen hem veel succes op zijn nieuwe avontuur!

Heb jij ook vragen over werken in het buitenland als fysiotherapeut? Neem contact met ons op, en wij helpen je graag verder.

---

Bronnen:
- [Anerkennung in Deutschland](https://www.anerkennung-in-deutschland.de)
- [Bundesagentur für Arbeit](https://www.arbeitsagentur.de)

Bel ons via +31(0)13 582 16 80

FYGO is powered by Koraal PMS BV