In deze spannende tijd is het lastig om te solliciteren, maar natuurlijk niet onmogelijk. Om op dit moment jouw kansen te vergroten is het erg belangrijk om professioneel en positief over te komen. Maar hoe ga je dit aanpakken? In dit blogbericht gaan we verder in op het schrijven van een motivatiebrief.
Het is belangrijk om een duidelijke en overzichtelijke brief te maken. Gebruik alinea’s en zorg voor een goed leesbaar lettertype. Hierdoor kom je professioneler over. Vermeld alle gegevens en zorg voor een nette opmaak van het document.
Vaak komen er sollicitatiebrieven binnen die geschreven worden met moeilijke en (te) nette woorden. Schrijf zoals je praat. Het gaat namelijk om jou als persoon. Maak het niet te moeilijk en gebruik woorden die je ook in het dagelijks leven gebruikt.
Het is belangrijk om in te spelen op de vacature. Zorg dat je inspeelt op de verwachtingen en de eisen waar je aan moet voldoen en gebruik voorbeelden om jouw argumenten op een duidelijke manier te formuleren.
Wanneer je de sollicitatiebrief door gaat lezen is het belangrijk dat je deze grondig controleert op taal- en spelfouten. Een brief vol met fouten komt namelijk erg onprofessioneel over. Lees hem zelf door, maar laat hem ook zeker door je vriend(in), familie of kennissen lezen. Op deze manier verklein je de kans op onnodige fouten.
De sollicitatiebrief moet overzichtelijk zijn. Het is daarom van belang om niet meer dan één pagina te gebruiken. Wanneer je namelijk meerdere pagina’s gebruikt vertel je (hoogstwaarschijnlijk) te veel onnodige zaken en verliest de sollicitatiebrief zijn kracht. Wees dus kort en concreet in je tekst.
Lever jouw documenten op tijd in en wanneer er wordt gevraagd om het bestand op een bepaalde manier in te leveren, bijvoorbeeld als PDF bestand, zorg er dan ook voor dat je de bestanden als PDF inlevert.
Zorg ervoor dat je niet precies hetzelfde laat terugkomen, maar kies voor de relevante werkervaringen en/of opleidingen. Geef jouw toegevoegde waarde op een overtuigende manier aan, zodat de lezer bijna niet om jou heen kan.
Zorg dat je een pakkende opening hebt. Hierdoor is de lezer namelijk sneller geneigd om door te lezen. Het is dus verstandig om hier voldoende tijd aan te besteden.
Eindig met een zogenoemde ‘Call to action’. Sluit af dat je graag met de lezer in gesprek gaat. Dit is natuurlijk het uiteindelijke doel van jouw sollicitatiebrief.
Uiteraard hoort er bij jouw sollicitatie ook een cv. Wil jij jouw cv laten controleren? FYGO controleert deze geheel vrijblijvend voor jou.