Nog geen account? Je wachtwoord vergeten?

Suzanne van de Wiel - Ergotherapeut in Zwitserland - Ervaring

31-03-2021

Onlangs is Suzanne in Zwitserland aan de slag gegaan als ergotherapeut. Een fijne samenwerking met Suzanne heeft er voor gezorgd dat we haar succesvol aan een baan hebben geholpen in Dussnang. Ze vertelt je graag over haar eerste periode in haar nieuwe omgeving.

Klaar met de studie

Klaar met studeren en mijn zoektocht naar mijn eerste baan werd gestart. Op dat moment waren er weinig vacatures in mijn gewenste doelgroep. Er kwam een berichtje op LinkedIn voorbij dat ging over een webinar over het werken in Zwitserland. Ik was nieuwsgierig geworden en heb me daarom ook direct ingeschreven. Na afloop van het webinar was ik erg enthousiast en ben ik met mijn moeder op vakantie gegaan om kennis te maken met Zwitserland. Deze vakantie namen mijn twijfels weg en dit was voor mij de reden om deze spannende stap te maken.

Samen met recruiter Reinout heb ik mijn wensen besproken, documenten verzameld en mezelf goed voorbereid op het avontuur in Zwitserland.

Enorme verandering

Momenteel ben ik werkzaam in een revalidatiekliniek in Dussnang en het bevalt me heel erg goed in Zwitserland. Ik moet overal nog steeds een beetje aan wennen, maar ik woon er ook nog maar 7 weken.

De eerste weekenden ben ik vooral bezig geweest met het bezoeken van stadjes waar ik eventueel zou willen wonen. In het begin woonde ik namelijk nog intern bij de kliniek in een patiëntenkamer.

Het was fijn dat deze mogelijkheid er was, maar er weinig voorzieningen. Eén weekend ben ik naar Nederland gereden en toen heb ik een kookplaatje en een koelbox meegenomen, zodat ik zelf toch nog een beetje kon koken. Sinds kort heb ik eindelijk mijn eigen woning gevonden en kan ik werk en privé beter gescheiden houden. 

Mijn nieuwe woning

In mijn zoektocht naar een nieuwe woning ben ik in aanraking gekomen met een website waar woningen worden aangeboden. Deze tip heeft FYGO mij gegeven. Ik heb in totaal 3 bezichtigingen gehad en woon nu in Weinfelden, ongeveer een half uurtje rijden naar mijn werk.

De eerste maand heb ik dankzij Melvin, accountmanager Koraal Schweiz AG, in een bedrijfswagen mogen rijden, dit is dé partner van FYGO in Zwitserland. Binnenkort ga ik even terug naar Nederland om mijn eigen auto op te halen.

Verschillen tussen Nederland en Zwitserland

Het patiëntencontact is in Zwitserland erg goed, alleen ik merk dat bij mijn kliniek alles vele malen sneller gaat. Ik heb namelijk veel patiënten op één dag. De snelheid was voor mij in het begin wel even wennen, maar dit was niet vervelend. Het is namelijk ook mijn eerste echte baan nadat ik ben afgestudeerd. Een combinatie van de taal en mijn eerste baan zorgde ervoor dat ik in de eerste weken vaak bepaalde termen of behandelingen op moest zoeken, maar ik merk dat ik het steeds beter begin te snappen.

Uiteraard is alles in het Duits en hier merk ik veel vooruitgang in. Toch geef ik bij iedere nieuwe patiënt nog wel aan dat ik net in Zwitserland woon en Nederlander ben, zodat ze Hoogduits tegen mij praten. Zwitsersduits gaat namelijk nog wel iets te snel voor mij. Met mijn patiënten kan ik me op dit moment erg goed verstaanbaar maken, omdat ik daarbij over het algemeen dezelfde woorden gebruik. Als ik in de pauze bijvoorbeeld over het weekend praat merk ik dat ik het nog lastig vind om de juiste woorden te vinden.

De weekenden

Eén weekend heb ik de Pilatus beklommen met andere Nederlandse zorgprofessionals. Ik kende deze mensen door mijn ‘schnupperweek’, oftewel een meeloopweek bij verschillende klinieken. Dit was heel erg gezellig en ook wel fijn om even Nederlands te praten. Er woont in Weinfelden al iemand die ik ken. Met haar heeft David, accountmanager FYGO, mij in contact gebracht voordat ik in Zwitserland aankwam. Daar ben ik ook al een dag naartoe geweest.

Mij heeft het echt heel erg geholpen dat ik via FYGO ook in contact ben gekomen met andere Nederlanders die al in Zwitserland werkzaam waren. Het contact met de partner Koraal Schweiz AG is ook erg prettig verlopen. Contactpersoon Antonella belde mij regelmatig tijdens mijn ‘schnuppertagen’ om te vragen hoe mijn gesprekken waren verlopen.

Wil jij graag ons webinar bijwonen?

We organiseren regelmatig webinars over wonen en werken in Zwitserland! Heb je interesse en wil je deelnemen aan het volgende webinar, schrijf je dan in middels het onderstaande formulier.

Aanmelden

Heb jij al vragen? Stuur dan een whatsapp bericht naar Reinout. Whatsapp: +31 6 21586802

Ergotherapeut in Zwitserland 1  Ergotherapeut in Zwitserland 2

Aanmelden Webinar Werken in Zwitserland

Bel ons via +31(0)13 582 16 80

FYGO is powered by Koraal PMS BV