Nog geen account? Je wachtwoord vergeten?

Pim de Grauw - Fysiotherapeut in Zwitserland

29-04-2021

Zou je jezelf willen voorstellen en ons kunnen uitleggen waarom je naar Zwitserland bent verhuisd?

Hoi ik ben Pim ik ben 23 jaar en sinds vorige zomer werkzaam als fysiotherapeut waarvan nu 4 maanden in Zwitserland. Mij leek werken in het buitenland altijd al leuk en stond op mijn bucketlist. Ik wist dat veel fysiotherapeuten naar Zwitserland gingen dus ik had er al eens van gehoord. Toen ben ik me er wat in gaan verdiepen en zag eigenlijk veel voordelen. Het staat goed op je cv, het is een prachtig land, het ligt niet ver van Nederland af, de lonen liggen hoger en bovenal is het een avontuur die je je hele leven bijblijft. Daarnaast is het grootste deel Duitssprekend wat voor Nederlanders een niet al te moeilijke taal is.

Hoe ben je te werk gegaan om een avontuur in het buitenland aan te gaan?
Hoe ervaar je je werk in Zwitserland?

Ik ben via LinkedIn terecht gekomen bij een Webinar van FYGO over werken in Zwitserland. Zij legden uit hoe het hele proces eruit zag en hoe zij daar bij hielpen. Ik heb me aangemeld en toen is het eerste contact tot stand gekomen. Daar is het proces me nogmaals uitgelegd en kon ik nog vragen stellen. Vervolgens heb ik een aantal documenten, mijn voorkeuren voor mijn toekomstige baan, een motivatiebrief en een cv aan FYGO geleverd. Vervolgens ben ik in contact gekomen met de medewerker in Zwitserland en die heeft een sollicitatiegesprek voor me geregeld. Normaal zou ik nog langsgaan bij potentiële werkgevers maar door corona zat dit er bij mij niet in.

Hoe ervaar je je werk in Zwitserland?

Het werken in Zwitserland bevalt me tot nu toe heel goed. Er is alle tijd voor me genomen om ingewerkt te worden. De eerste weken leerde ik het gezondheidssysteem en het systeem waarmee de praktijk zelf mee werkt. Ook heb ik meegekeken met behandelingen van collega’s zo leerde ik weer vaktermen in het Duits en hoe de behandelingen er aan toe gingen. Na 2 weken werd ik geleidelijk aan los gelaten. Dit is natuurlijk wel een uitdaging maar het is zeker niet dat ik in het diepe geworpen werd. De patiënten zelf waren ook erg sympathiek, hadden begrip voor mijn situatie en waren behulpzaam. Nu gaat alles een stuk vlotter en ben ik er meer aan gewend maar het is nog altijd uitdagend. Ook is het een groot voordeel dat ik kennis en kunde uitwissel met therapeuten uit andere landen. Hierdoor is mijn kennis en kunde enorm verbreed.

Hoe bevalt de Zwitserse mentaliteit je?

De Zwitserse mentaliteit komt redelijk overeen met de Nederlandse. Wat wel even wennen is dat de Zwitsers in het begin wat gesloten en terughoudend zijn soms. Ze moeten dan simpelweg gewoon wat aan me wennen en dan verdwijnt dit vanzelf. Hier heb ik vervolgens mee leren omgaan en op anticiperen. Anderzijds vinden soms mensen het juist leuk als je een buitenlander bent en al helemaal als je verteld dat je Nederlands bent. Verder zijn ze heel behulpzaam en erg netjes. Werken in Zwitserland is een absolute aanrader doordeweeks leer ik ontzettend veel op vakgebied en in het weekend voelt het vaak alsof ik op vakantie ben!

Heb je nog tips voor anderen die dit zouden willen doen?

Mijn tip is ga het avontuur met open vizier aan en laat het op je afkomen.

Wil jij ook graag een webinar van FYGO bijwonen?

We organiseren regelmatig webinars over wonen en werken in Zwitserland! Heb je interesse en wil je deelnemen aan het volgende webinar, schrijf je dan in middels het onderstaande formulier.

Aanmelden

Heb jij al vragen? Stuur dan een whatsapp bericht naar Reinout. Whatsapp: +31 6 21586802

Aanmelden Webinar Werken in Zwitserland

Bel ons via +31(0)13 582 16 80

FYGO is powered by Koraal PMS BV