Nog geen account? Je wachtwoord vergeten?

Niels Donkersloot - Fysiotherapeut in Zwitserland - Ervaring

08-10-2020

Niels (22 jaar) is afgelopen jaar afgestudeerd als fysiotherapeut. Na het afstuderen was hij op zoek naar een grote uitdaging. Het liefst ver van de vertrouwde omgeving vandaan. Uiteindelijk is Niels met FYGO in contact gekomen om als fysiotherapeut een nieuw avontuur in Zwitserland te gaan beginnen. 

Schnuppern in Zwitserland

Nadat ik het proces met alle documenten aanleveren etc. had doorlopen mocht ik dan eindelijk gaan Schnuppern in Zwitserland. In deze week ga je bij een aantal mogelijk toekomstige werkgevers solliciteren.

Speciaal voor de reis en voor later in het jaar heb ik mijn eigen autootje gekocht (waar ik vrij trots op ben). In mijn zelfbenoemde Ferrari ben ik vervolgens naar Zwitserland gecrost om mijn Schnupper-avontuur te beginnen. Bij aankomst in Zwitserland ben ik eerst naar mijn tante gegaan. Zij woont hier al 22 jaar en bij haar mocht ik ook een week verblijven. Om mezelf wat tijd te geven ben ik hier in het weekend naartoe gegaan, zodat ik op mijn gemakje nog even kon genieten van Zwitserland.

De afspraken

Op maandag begon ik de week met een bezoekje aan het kantoor van Koraal (partner) in Zug. Om een indruk te krijgen van het stadje en mezelf voor te bereiden ben ik op zondag al een kijkje gaan nemen. Je komt dan wel om te solliciteren maar ik heb er ook alles aan gedaan om het als een weekje vakantie te laten voelen. Eenmaal bij het kantoor werd ik vriendelijk ontvangen en heb ik samen met de Zwitserse collega’s van Koraal het plan voor de week doorgesproken. Hierbij kreeg ik een overzicht waar ik elke dag heen zou gaan en nog wat overige informatie. Daarnaast kreeg ik ook nog een aantal laatste tips over het solliciteren in het Duits. Deze tips waren erg handig en ik ben met een gerust hart weer naar huis gegaan om mezelf voor te bereiden.

Dinsdag was de eerste dag. Dit is de lastigste denk ik, want je weet nog niet wat je kunt verwachten en na de eerste afspraak weet je nog steeds niet zo goed wat je ervan moet vinden. Je hebt namelijk nog geen vergelijkingsmateriaal. Ik vond de eerste dag niet zo interessant maar ik ben in de middag wel Zürich gaan ontdekken. De daaropvolgende dagen heb ik eigenlijk hetzelfde ingedeeld. Eerst bij de afspraak langsgaan en daarna de dichtstbijzijnde bezienswaardigheden opzoeken om alle informatie en indrukken te verwerken, terwijl je ook nog iets leuks doet.

Bij elke sollicitatie heb ik een indruk van de werkplek en het team gekregen. Iedere praktijk doet dat op zijn eigen manier (denk aan gesprek, rondleiding etc.) Bij mij was he zo dat de tweede dag mij heel erg beviel. Ik dacht eigenlijk dat ik die werkplek zou gaan kiezen maar ben de dag erna toch nog naar een andere sollicitatie geweest om er zeker van te zijn dat ik niks over het hoofd zag. Dit is alleen maar goed geweest, want inmiddels heb ik met de derde afspraak een arbeidsovereenkomst getekend in Zwitserland!   

Mijn ervaring

De Schnuppertagen hebben mij erg geholpen om een indruk te krijgen hoe het leven is in Zwitserland. Ik heb ervaren dat je gedurende deze week een hele goede indruk kunt krijgen in hoeverre je jezelf kunt redden in een vreemd land met een vreemde taal. Daarnaast is het leuk en leerzaam om te weten te komen wat voor verschillende werkwijzen/inzichten er binnen je vakgebied zijn in een ander land. Wat dat betreft kun je het beste samen met jouw contactpersoon zoveel mogelijk afspraken plannen en bij iedereen langsgaan gaan, zodat je een compleet beeld voor jezelf maakt waar jij jezelf ziet werken.

Wil jij ook werken als ergo- of fysiotherapeut in Zwitserland?

We organiseren meerdere webinars! Heb je interesse en wil je deelnemen aan het volgende webinar, schrijf je dan in middels het onderstaande formulier.

Aanmelden

Heb jij al vragen? Stuur dan een whatsapp bericht naar Reinout. Whatsapp: +31 6 21586802

Tijdens het webinar gaan we het hebben over het traject dat we samen gaan doorlopen, jouw arbeidskansen, het regelen van de documenten.

Aanmelden Webinar Werken in Zwitserland

Bel ons via +31(0)13 582 16 80

FYGO is powered by Koraal PMS BV