Nog geen account? Je wachtwoord vergeten?

Wereld Ergotherapie Dag (WED) 2020 #WED2020

27-10-2020

Sinds 2010 wordt op 27 oktober de 'Wereld Ergotherapie Dag' (World Occupational Therapy Day) georganiseerd door de WFOT (World Federation of Occupational Therapists).

In heel de wereld is dit de dag waarop ergotherapie centraal staat en ergotherapeuten hun vak promoten. Ergotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het weer mogelijk maken van dagelijkse handelingen bij mensen die door ziekte of beperking een lichamelijke of psychische beperking hebben opgedaan.

De betekenis van ergotherapie

De term ergotherapie is afkomstig van het Griekse ergon, dat 'handeling', 'werk' of 'daad' betekent. Vroeger was ergotherapie bekend als arbeidstherapie, maar deze term is verouderd.Ieder mens heeft recht op kwaliteit van leven en moet kunnen deelnemen aan het dagelijks leven met al haar uitdagingen. Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving en in de samenleving.

Indien mensen (en hun mantelzorger) door (gezondheids)problemen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn. Een lichamelijk of psychisch probleem of een vertraagde ontwikkeling kan zelfstandigheid beperken.

Een ergotherapeut stelt vooral vast wat iemand nog wél kan.

De behandeling kan bestaan uit:

  • oefenen
  • leren op een andere manier een activiteit uit te voeren
  • het inzetten van een hulpmiddel
  • het aanpassen van een activiteit of de omgeving
  • geven van voorlichting aan mantelzorgers en naaste familie en vrienden

Betekenisvol handelen

Door het vergroten van de (eigen) mogelijkheden worden betekenisvolle, dagelijkse activiteiten weer mogelijk, en kunnen mensen (langer) thuis functioneren.

De ergotherapeut adviseert en traint zodanig dat de cliënt zijn dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk zelf uit kan voeren. Bij dagelijkse activiteiten kun je denken aan: jezelf wassen en aankleden, eten klaarmaken, stofzuigen, fietsen, werken, huiswerk maken, sporten, biljarten en spelen.

Ergotherapeuten begeleiden zowel kinderen, volwassenen als ouderen.

Filmpje over ergotherapie

Het onderstaande filmpje is door studenten van de opleiding Ergotherapie van Hogeschool Rotterdam gemaakt om uit te leggen wat Ergotherapie inhoudt.  Daarnaast willen de studenten Ergotherapie bekender maken zodat meer mensen weten wanneer ze naar een Ergotherapeut kunnen.

Bel ons via +31(0)13 582 16 80

FYGO is powered by Koraal PMS BV